01 jan
0 Komentáre
792 Zhliadnutí
Mrkvovo-jablkové muffiny
SUROVINY:
- 80g ovocného pyré (ovocnej kapsičky)
- 2 PL roztopeného masla
- 80 ml mlieka
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 PL javorového sirupu
- 120 g hladkej múky
- 1 ČL cejlónskej škorice
- ½ ČL mletého zázvoru
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- ½ ČL sódy bikarbóny
- 2 malé mrkvy nastrúhané na jemno
- 1 malé jablko nastrúhané na jemno
- 1 vajce
POSTUP:
- Trúbu rozohrejme na 190°C a vymastíme formu na muffiny (veľkosť klasické alebo na mini muffiny)
- V miske poriadne zmiešame ovocné pyré, vajce, roztopené maslo, mlieko, javorový sirup a vanilkový extrakt.
- Pridáme múku, škoricu, zázvor, kypriaci prášok a sódu bikarbónu a premiešame.
- Nakoniec vmiešame nastrúhanú mrkvu a jablko. Stačí jemne, len aby sa všetko spojilo.
- Rozdeľte cesto do muffinovej formy.
- Pokiaľ pečiete mini muffiny, stačí ich piecť 20 minút. Ak robíte klasickú veľkosť, pečte ich aspoň 25-27 minút.
- Nechajte trocha vychladnúť a vyberte z formy (ideálne je prejsť okolo nich najskôr nožíkom, aby sa dobre uvoľnili z formy)
TIPY:
- Ak trpí dieťa alergiou na vajcia, môžete vajce vymeniť za 2 PL rozmixovaných ľanových semienok a pridať trošku viac mlieka)
- V prípade alergie na mliečnu bielkovinu, môžete vymeniť mlieko za rastlinnú alternatívu a maslo za kokosový olej.
- Múku viete nahradiť rovnakým množstvom špaldovej múky, prípadne bezlepkovej (tej môžete dať o 10g menej)
- Ak chcete obmeniť chuť, môžete pridať aj trochu mletých či nakrájaných orechov, alebo muffiny pred pečením posypať trochou kokosu
- Pokiaľ chcete robiť muffiny v papierových košíkoch, odporúčame ich zjedenie posunúť o jeden deň, aby išli z košíka ľahko vybrať
Napíš Komentár