Mrkvovo-jablkové muffiny


SUROVINY: 

  • 80g ovocného pyré (ovocnej kapsičky)
  • 2 PL roztopeného masla 
  • 80 ml mlieka 
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 PL javorového sirupu
  • 120 g hladkej múky 
  • 1 ČL cejlónskej škorice
  • ½ ČL mletého zázvoru
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • 2 malé mrkvy nastrúhané na jemno
  • 1 malé jablko nastrúhané na jemno
  • 1 vajce


POSTUP:

  1. Trúbu rozohrejme na 190°C a vymastíme formu na muffiny (veľkosť klasické alebo na mini muffiny)
  2. V miske poriadne zmiešame ovocné pyré, vajce, roztopené maslo, mlieko, javorový sirup a vanilkový extrakt.
  3. Pridáme múku, škoricu, zázvor, kypriaci prášok a sódu bikarbónu a premiešame.
  4. Nakoniec vmiešame nastrúhanú mrkvu a jablko. Stačí jemne, len aby sa všetko spojilo.
  5. Rozdeľte cesto do muffinovej formy.
  6. Pokiaľ pečiete mini muffiny, stačí ich piecť 20 minút. Ak robíte klasickú veľkosť, pečte ich aspoň 25-27 minút.
  7. Nechajte trocha vychladnúť a vyberte z formy (ideálne je prejsť okolo nich najskôr nožíkom, aby sa dobre uvoľnili z formy)


TIPY: 

  • Ak trpí dieťa alergiou na vajcia, môžete vajce vymeniť za 2 PL rozmixovaných ľanových semienok a pridať trošku viac mlieka)
  • V prípade alergie na mliečnu bielkovinu, môžete vymeniť mlieko za rastlinnú alternatívu a maslo za kokosový olej.
  • Múku viete nahradiť rovnakým množstvom špaldovej múky, prípadne bezlepkovej (tej môžete dať o 10g menej)
  • Ak chcete obmeniť chuť, môžete pridať aj trochu mletých či nakrájaných orechov, alebo muffiny pred pečením posypať trochou kokosu
  • Pokiaľ chcete robiť muffiny v papierových košíkoch, odporúčame ich zjedenie posunúť o jeden deň, aby išli z košíka ľahko vybrať