Zdravé jedenie bez sĺz: 10 tipov ako motivovať deti k zdravej strave

Zdravá strava je základom správneho rastu a vývoja detí, no presvedčiť ich, aby jedli pestro, môže byť pre rodičov výzvou. Ako ich motivovať bez hádok a nútenia?


Vyvážená strava podporuje nielen fyzický, ale aj psychický vývoj detí a posilňuje ich imunitu. Mnohí rodičia však zápasia s tým, že ich deti odmietajú nové chute a jedia len obmedzené druhy jedál. V tomto článku vám poradíme, ako ich hravou a nenásilnou formou viesť k zdravšiemu jedálničku.


Prečo je pestrá strava dôležitá?

Deti prechádzajú intenzívnym rastom a vývojom, a preto potrebujú široké spektrum živín na správny vývoj mozgu, kostí, svalov aj imunitného systému. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) by mal byť detský jedálniček nutrične hodnotný a pestrý, čo znamená, že by mal obsahovať dostatok bielkovín (napr. mäso, ryby, vajcia, strukoviny), ktoré podporujú rast a regeneráciu buniek, zdravých tukov (napr. orechy, avokádo, olivový olej), ktoré sú nevyhnutné pre mozgovú činnosť, komplexných sacharidov (napr. celozrnné produkty, zemiaky, ovocie), ktoré poskytujú energiu na celý deň a vitamínov a minerálov (napr. zelenina, ovocie, mliečne výrobky), ktoré posilňujú imunitu a celkové zdravie. Nelámte si hlavu ani v prípade, že máte v rodine nejaké alergie alebo potravinové intolerancie, pestrá a vyvážená strava sa dá dosiahnuť aj s istými obmedzeniami



Čím je strava zložená z čo najprirodzenejších potravinových zdrojov, tým je prospešnejšia. Vysoko spracované jedlá sú nevhodné a nepotrebné, ako v jedálničku detí, tak aj dospelých, pretože môžu byť príčinou neskorších chronických ochorení. Ako teda deti postupne viesť k lepším voľbám?


1. Buďte vzorom

Deti napodobňujú správanie dospelých. Ak vidia, že rodičia pravidelne jedia zeleninu, ovocie a vyvážené jedlá, je väčšia šanca, že ich budú nasledovať. Rodič, ktorý sa stravuje zdravo a s radosťou, odovzdáva pozitívny vzťah k jedlu aj svojim deťom.


2. Zapojte deti do prípravy jedla

Keď deti pomáhajú v kuchyni, jedlo ich viac zaujíma a sú ochotnejšie skúšať nové chute. Nechajte ich pracovať so suchými surovinami, nech naberajú múku, cukor alebo prisypú do cesta koreniny. Nechajte ich krájať a šúpať ovocie či zeleninu. Dnes na trhu zoženiete rôzne bezpečné detské nožíky, chrániče na prsty a škrabky. Dovoľte im používať kuchynské stroje, odšťavovať alebo mixovať bezpečne pod vašim dohľadom. Nechajte ich pracovať s mokrými surovinami, napríklad nalievať mlieko, vodu či olej do cesta, rozbíjať surové vajíčka – nielen, že sa pritom zabavia, ale navyše si aj precvičia jemnú motoriku.

Zapojte ich do práce s cestom, nech vaľkajú a vykrajujú rôzne tvary. Sušienky a koláče tak budú ich jedlé diela. Pripravte si spoločne váš obľúbený nápoj. Naučte malých baristov používať kávovar, napeniť mlieko alebo posypať hotovú kávu či babyccino škoricou. Jednoduché jedlá si dokonca zvládnu pripraviť takmer celé samé – sendvič, jogurtové poháre, smoothie alebo domáce minipizze. Deti zvládnu základné kroky a výsledok im bude chutiť ešte viac. Taktiež si môžete vymyslieť vlastné kuchynské zábavky a „farebné výzvy“, kedy budete napríklad jeden deň jesť zelené potraviny, ďalší deň červené a podobne.


3. Ponúkajte, ale nenúťte

Ak dieťa odmieta nejakú potravinu, nenúťte ho ju jesť. Stačí, ak ju budete pravidelne servírovať a ukazovať, že ju sami jete s chuťou. Niektoré deti potrebujú až 10–15 pokusov, kým si na novú potravinu a chuť zvyknú.



4. Robte zdravé jedlo zábavným

Deti milujú hravosť! Namiesto obyčajnej mrkvy vytvorte „mrkvové hranolky“, z ovocia urobte veselú tvár na tanieri, z lievancov si vytvorte medvedíkov alebo myšičku. Skúsiť tiež môžete „špajdľové jedlá“, kde si deti môžu navliecť zeleninu a ovocie na tyčinky.


5. Prispôsobte jedlá detským chutiam

Niektoré deti odmietajú potraviny kvôli štruktúre alebo intenzite chutí. Skúste ich podávať iným spôsobom – napríklad restovanú alebo grilovanú zeleninu namiesto varenej, mäso môžete schovať do placiek či fašírok v prípade, že vám ho odmietajú trhané alebo mixované. Nebojte sa ani byliniek na zvýraznenie chuti, už od prvých príkrmov môžete používať napríklad petržlenovú vňať, rascu, fenikel, saturejku, pažítku a bobkový list. 




6. Obmedzte nezdravé alternatívy

Ak sú doma dostupné iba zdravšie možnosti, deti si ich prirodzene vyberú. Väčšinou  ak majú na výber medzi sladkosťami a inými „dobrotami“ namiesto zeleniny, ovocia či domáceho varené jedla, siahnu radšej po tých sladkostiach. Preto je lepšie mať v kuchyni nakrájané ovocie, orechové maslá či nesladený biely jogurt namiesto ovocného.


7. Učte deti o jedle hravou formou

Čítajte s nimi detské knižky o stravovaní, hrajte sa na „degustačnú hru“, pri ktorej budú hádať, čo jedia so zavretými očami, alebo si spolu vytvorte nákupný zoznam s obrázkami potravín, ktoré idete nakúpiť a oni ich budú hľadať a vkladať do košíka.



8. Vytvorte príjemnú atmosféru pri stole

Jedlo by malo byť radostnou chvíľou, nie bojiskom. Vyhnite sa preto napomínaniu („Zjedz to, inak...!“, „Budeš sedieť pri stole, kým to všetko nezješ!“) a radšej povzbudzujte a chváľte („Dnes si skúsil novú chuť, to je skvelé!“).


9. Rešpektujte individuálne chute

Každé dieťa má iné preferencie. Ak nemá rado surovú papriku, skúste ju pridať do omáčky. Ak odmieta jogurt, ponúknite mu kefír alebo syr. Nenúťte ho jesť všetko, ale postupne rozširujte jeho jedálniček.


10. Buďte trpezliví

Budovať stravovacie návyky môže byť niekedy naozaj náročný proces, ale nevzdávajte sa. Aj na tých malých krokoch záleží a sú cestou k vytúženému cieľu. Dôležité je vytrvať a nefrustrovať sa, ak dieťa niečo odmietne. Snažte sa vytvárať pozitívne prostredie, kde je zdravé jedlo prirodzenou súčasťou dňa.


Každý rodič chce motivovať dieťa k vyváženej strave. Kľúčom je trpezlivosť, hravosť a pozitívny príklad dospelých. Zapojením detí do prípravy jedál, obmedzením nezdravých alternatív a vytvorením príjemnej atmosféry pri stole sa postupne naučia vnímať pestrú stravu ako prirodzenú a chutnú súčasť života.